Material identity and spatial

Think

Recovering the icon: We imagine the Lanzarote Music Factory as a soundboard capable of collecting those voices and generating a cultural energy that helps to regenerate and sew a fragmented urban fabric. This is the germ of a multidisciplinary and transversal process that goes beyond the scope of the competition itself and generates a new center open to the island, adaptable, dynamic and flexible.

Design

Not just a plan, a sustainable system, an ever changing activities map. The plaza becomes the access to the rehearsal studios and the perfect social place where encounter with other community members, where exchange knowledge and share innovative synergies in order to empower their music. The natural light, vegetation and shading make the plaza work as an active and alive public.space.

Make

interweaving independent worlds: The management of this system becomes an economically sustainable engine for the medium-long-term success of the project. The use of the rehearsal premises is nourished by the logistic resources of the school, and together with the dance and theater venue, they constitute the daily life of the Lanzarote Music Factory

Lanzarote Music Factory.

*Honorable Mention* International Competition.

Project: HDFaber / diMN Studio + Estudio Periferia
Location: Lanzarote, Islas Canarias.
Year: 2017
Área: 6.551 m2
Status: International Competition. AWARDED. Honorable Mention
Client: Cabildo de Arrecife
Collaborators: Arau Acústica - Higini Arau + Estudios Rubirec (acoustics), Transsolar KlimaEngineering (environmental), Óscar González (surveyor) , BEST Costales-Jaén (structures), Aitor Puente + Thousand words (rendering)

#hdfaber #architecture #urbanregeneration #lanzarotemusicfactory #watertank #opensystem #sustainable #community #music #theater #dance #acoustics #rehearsalrooms #dailylife #box #geothermal #renewableenergy #plaza

Process

Two independent boxes with specific acoustical features perform the necessary environment for the concentration and isolation the musicians normally need. The external one is solid, neat, massive. The inner one is porous, faceted, warm, light. The space between them is not a left over, but used as musician's tools storage, as protected relax space and also to host very different installations requirements, from linear resonators to electric and air conditioning systems.

Process

The raw condition of the tank provides it the power of transforming itself into any event thanks to a flexible devices such a huge suspended acoustical curtains, lighting trusses etc... as well as hosting very different and independent events at the same time.

The program is structured around three areas: the temperate interior of the TANK itself, the area of opportunity of the EXTERIOR CONDITIONING space, and the more controlled space of the PLAZA, which, taking advantage of the existing vegetation, articulates the pieces of the rehearsal program and the school.